Riippumattoriippumaton

Riippumattomuus, mikä ihana sana.

Suomi oli ahtaimmillaankin ollessaan puolueeton ja riippumaton, ainakin puheissa. Yhdysvaltain presidentti tuntuu ajoittain olevan totuudesta riippumaton. Riippumattomat lähteet todistavat ajoin yhtä, ajoin toista. Kukahan tässä maassa nyt sitten oikeasti on riippumaton? Minä ainakin olen riippuvainen paitsi vaimostani ja työstäni, myös leivästä ja kesäaikaan jossain määrin grillimakkarasta.

Mutta kyllä joistain asioista voi olla myös ihanalla tavalla riippumaton. Asioista, joista ei tahdo päästä eroon, turhista rajoituksista, tekemisen esteistä. Tekniikka on tehnyt meistä monella tapaa riippuvaisia; minunkin käteeni kiinni on kasvanut tablettitietokone, jota vielä kaksi vuotta sitten pidin maailman tarpeettomimpana keksintönä sitten leipäkoneen. Tämä toki on vain psyykkistä riippuvuutta, vähän niin kuin tupakointi. Pienellä harjoituksella siitä voi päästä eroon. Mutta samanaikaisesti tämä siunattu tekniikka on vapauttanut meitä, tehnyt uudella tavalla riippumattomia ajasta ja paikasta; maantieteellisistä rajoituksistakin. Se mahdollistaa kommunikoinnin ja tiedon jakamisen aivan toisessa laajudessa kuin ennen.

Me suomalaiset emme taatusti puhu hississä yhtään enempää kuin ennenkään, mutta me roikumme Facebookissa kommentoimassa sitä sun tätä kuin laiskiaiset puussa. Me voimme tehdä työtä missä tahansa ja työnantajien iloksi myös vapaa-ajallamme – ja me teemme. Pidämme yhteyttä vanhoihin ystäviin, joita emme ole tavanneet kahteenkymmeneen vuoteen, koska se on nyt mahdollista ja helppoa. Hoidamme työasioita kännykällä tai tabletilla paitsi kesken loman, myös työmatkalla, junassa, illalla, kun on sopivasti aikaa. Vaivattomasti ja nopeasti. Meille jää kuitenkin kaiken tämän ansiosta parhaimmillaan enemmän aikaa ajatteluun, jopa laiskotteluun. Rutiinit hoituvat vaivattomammin ja nopeammin. Huomaamattamme me – suomalaisetkin – kommunikoimme enemmän, koska aikaa menee vähemmän muuhun.

Ja näin kesällä voimme ruveta riippumattoriippumattomiksi. Onko mitään niin mukavaa kuin maata omenapuiden alla riippumatossa ja katsella ylitse lipuvia poutapilviä? Saattaa olla, mutta ei tule heti mieleen.

P.S. Jos haluat kokeilla töistä riippumattomuutta, juttelemme kanssasi mielellämme. 

Oliko
tekstistä
hyötyä?
0
0
Jaa
teksti: